2011. január 16., vasárnap

Mindenki Louis-t akarja

A Louis Vuitton táska, az egyik legdivatosabb kiegészítőnek számít. A barna- bézs szín, a négylevelű virágmotívum köré rajzolt kör, a négyágú csillag, a gyémánt alakzat, és az LV monogram, ezek a márka klasszikus ismertetőjegyei. Sokaknak meglepő lehet, hogy ez a jellegzetes minta már 1896 óta a Louis Vuitton márkajelzése. De kit is takar a híres LV monogram, ki volt Louis?

Hol volt, hol nem volt, volt egy 14 éves fiú, Louis Vuitton (1821-1892), aki elindult Párizsba szerencsét próbálni. Beállt inasnak egy híres layetier- emballuer (csomagoló és utazóláda készítő) mellé. Akkoriban az uralkodó osztály és az elit ruhakölteményeinek számára külön méretre készített utazóládákat készítettek. 1854-ben már saját bőröndkészítő üzletet nyitott Párizsban, majd megszületett a Vuitton – bőrönd, egy nyárfa láda, melyet egy tartós, vízálló vászonréteggel vont be, belsejében rekeszekkel és zsebekkel. 1875-ben megszületett a Louis Vuitton Wardrobe –darab, melyet állva, kinyitva, egyik oldalán akasztók, a mások oldalában, fiókos rekeszek találhatóak, bőrönd és szekrény egyben. Már akkor is annyira népszerű volt a LV, hogy elkezdték lemásolni bőröndjeit, ezért találta ki Louis Vuitton, hogy barna-bézs csíkozású vászonnal teszi egyedivé darabjait. 1880-ban fia, George vette át a céget, aki továbbfejlesztette a Vuitton – mintát. A barna-bézs színű anyagot, jellegzetes kockamintával látta el, és már megjelent a név is az anyagon, L. Vuitton nyomatokkal díszítve. A végleges, ma is ismert minta 1896-ben készült el, mely azóta is a márka védjegye. 1901-ben a merev bőröndök mellett, megjelentek a puha anyagú táskák is, melyek a mai napig a kifinomult elegancia jelképei, valóságos ikonok az LV darabok. Az egyik legismertebb és legkedveltebb forma a Louis Vuitton speedy modell.
A 156 éves múlttal rendelkező cég már több mint 400 üzletet nyitott már meg a világ összes kontinensén. 1997 óta Marc Jacobs a divatház tervezője és művészeti vezetője. Ő vezette be a táskák mellett, a női pret-a-porter kollekciót, az ékszereket és egyéb kiegészítőket az LV kínálatába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése