2011. február 10., csütörtök

Street style

Az egyik legmeghatározóbb és legerősebb trend a divatvilágban a streetstyle, vagy másnéven az utcai divat. Rengeteg streetstyle blog létezik, ahol a világ különböző részein élő emberek egyedi öltözködési stílusát figyelhetjük meg. Ezeknek az oldalaknak nem az a lényege, hogy a legutóbbi trendeket mutassa be, hanem a különböző személyiségek hogyan alkotják meg saját izgalmas, érdekes stílusukat.
Sokszor fordul elő velem olyan eset, hogy látok valakit az utcán elmenni mellettem és nagyon megtetszik a táskája, cipője vagy ruhája és legszívesebben megkérdezném, honnan szerezte. A streetstyle blogok egyik előnye, hogy feltüntetik a képeken látható ruhák, kiegészítők márkáját, így megtudhatjuk, hol keressük azokat a darabokat, amikről úgy érezzük nekünk is kell. Emellett ihletet és ötletet is szerezhetünk a streetstyle oldalak nézegetésével. 
A divatblog műfaj egyik ősatyja Scott Schuman a The Satorialist oldalt 2005-ben alkotta meg és kezdte megosztani a fotókat, hogyan öltözködnek New York utcáin. Scott az eladásokkal és marketinggel foglalkozott olyan nagy divatházaknál, mint a Valentino, Helmut Lang és Jean Paul Gaultier.
„15 évig dolgoztam a divatvilágban, és mindig úgy éreztem, hogy különbség van aközött, amit eladunk, és amilyen ruhákat hordanak a stílusos emberek a való életben” – árulja el a kezdetekről Scott Schuman a www.thesartorialist.com blog oldalán. 
Olyannyira meghatározóvá vált a divatban a streetstyle, hogy a dizájnerek is figyelemmel követik az utcai divatot és sokszor innen kapnak ihletet a kollekciók megalkotásához.
Szinte már minden divattal foglalkozó oldal és a magazinok honlapján is vannak streetstyle fotók, melyeken nyomon követhetjük a legérdekesebb, legstílusosabb összeállításokat. Ajánlom figyelmetekbe a glamouronline gardróbnaplóját, ahol a Glamor magazin egyik stylistja Berta mutatja be, mit visel minden nap: www.glamouronline.hu/divatgardrobnaplo

Néhány streetstyle oldal:
Az első divatblogok egyike: http://www.thesartorialist.com/
A koppenhágai utcák divatja: http://copenhagenstreetstyle.dk/
A legnézettebb divatblogok gyűjtőhelye: http://streetstyl.es/
Ezt is csak ajánlani tudom: http://streetstyleaesthetic.com/

1 megjegyzés: