2011. március 28., hétfő

Maróy Krisztina divatforradalmat hirdet – Interjú a Glamour magazin főszerkesztőjével

Amióta megjelent Magyarországon a Glamour magazin, ez az első számú kedvencem. Örültem, hogy végre egy olyan újság, ami komolyan foglalkozik a divattal, minden hónapban vártam, hogy a kezemben tarthassam a legújabb számot. Mindig elolvastam a főszerkesztő levelét is, és örültem, hogy elkezdődött egy színvonalas fejlődés a hazai divatvilágban. Egyik legnagyobb vágyam teljesült, azzal, hogy gyakornok lehettem a Glamournál és beleláthattam, hogyan is készül a kedvenc magazinom, és lehetőségem volt beszélgetni Maróy Krisztinával, a főszerkesztővel. Hogyan lett belőled a Glamour magazin főszerkesztője?

Elég korán tudtam, hogy újságírással és divattal akarok foglalkozni. A divat iránti szeretetem már gyerekkoromban kialakult. Sokszor vigyázott rám a nagymamám, akinek a több generációs szabószalonjában sok időt töltöttem és figyeltem az elegáns nőket, ahogy ruhát próbálnak. Az akkori divatlapokat is nála nézegettem, a RendezVous-t és a Burda magazint. Utóbbit a maga műfajában mai napig nagyra tartom. Szerkesztéssel már tizennégy éve foglalkozom. Az Elite magazinnál kezdtem, ami az első glossy magazin volt Magyarországon. Nagyon sok más területen is dolgoztam, így stylistként részt vettem divatbemutatók, reklámok, tévéműsorok készítésében is. A brit Vogue magazinnál is gyakornokoskodtam és ez meglehetősen nagy hatással volt rám. Tetszett, amit ott láttam, az profizmus, amit nagyon hiányoltam a magyar divatlapok terén. Az volt a tervem, hogy a karrieremet külföldön folytatom, de aztán jött a lehetőség, hogy a Condé Nast kiadó liszenszét megvásárolja az Axel-Springer Kiadó és elindítja Magyarországon a Glamour magazint. Muszáj volt belevágnom.

Mit jelent számodra a divat? Mi is pontosan a divatforradalom?

A világon minden divat. Attól kezdve, hogy hova utazunk nyaralni, milyen a frizuránk, miket eszünk, iszunk. Minden mindig változik, a világban semmi sem állandó. Ezt én nagyon élvezem. A divat egyrészről az önkifejezés egyik módja, eszköz, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal és környezetünkkel. Önismeret is, amelyet sokszor a külső eszközök segítenek elérni. Azzal, hogy mit viselsz, impulzusokat adsz a világ felé, hova tartozol, vagy mit képviselsz, mit fejezel ki önmagadról. De a divat szórakoztató is, az embereket érdeklik és tetszenek nekik a szép dolgok és ezáltal a szép ruhák. De ez nem csak egy kirakatvilág, nemcsak a ruhákról szól, annál sokkal mélyebb.
Sokan azt gondolják, hogy a divat komolytalan dolog, de ez nem így van, és erre szerettük volna felhívni a figyelmet, amikor trendforradalmat hirdettünk a Glamourral. A magazin célja praktikus segítséget, használható ötleteket nyújtani, hogy mindenki megtalálja és kialakítsa a saját egyéniségéhez legjobban illő stílust. A trendforradalom egy akcionizmus a Glamour részéről, mellyel el szeretnénk érni, hogy a divatot a kultúra részeként kezeljék az emberek, ami elengedhetetlenül az életünk része, egy valós és komoly dolog. Ez egy hosszabb folyamat lesz, aminek több állomása és eseménye lesz reményeim szerint.

Kik a kedvenc tervezőid?

Kétféle módon nézem a tervezők munkáit. Egyrészről szakmai szemmel, másrészről pedig olyan szempontból, hogy mit viselnék szívesen. Mint divattal foglakozó ember, tipikus módon én is előnyben részesítem a fekete, sötét, egyszerűbb ruhákat a mindennapokban. Ennek oka a praktikusság, az, hogy a sok impulzus befogadására alkalmas legyek, de természetesen az anyaság is befolyással volt az öltözködésemre. Őszintén: jól összekuszált mindent. Talán a Jil Sander divatház egyszerű szabásvonalai állnak hozzám a legközelebb. Raf  Simons szerintem tökéletesen viszi tovább azt, amit Jil elkezdett, és aminek már a 80-as évek vége óta nagy rajongója vagyok. Szakmai szemmel akkor tetszik egy kollekció, ha egységes, ha van üzenete, és mindez jól kommunikálható a közönség felé. A divatbemutatóknak magukkal kell ragadniuk a közönséget. Nem elég persze egy látványos show, a ruháknak tökéletesen, mesterien szabottnak kell lenniük ahhoz, hogy lázba jöjjek. E nélkül nem ér az egész semmit. Kedvenceim, többek közt a Prada, Alexander McQueen és Dolce&Gabbana. Ezek azok a divatházak, akik ezt mindig meg tudják valósítani. Stella McCartneyt is kedvelem, mert nagyon jól látja, mi kell egy mai nőnek, mi az, ami könnyen viselhető. Persze változik is a rajongásom tárgya. A 90-es években nagyon kedveltem John Gallianót, de az elmúlt évtizedben már nagyon untam, amit csinált. A divat egy nagyon összetett műfaj és az a nyerő, aki legjobban érzi, mi is a korszellem, mire vevők az emberek. Igyekszem egy szenzorként működni és minél közérthetőbben közvetíteni az olvasóink és a glamouronline.hu látogatói felé azt, hogy hogyan is sajátíthatják ki a legújabb divatot. A lényeg az, hogy valamit magukénak érezzenek a széles választékból. A Glamournál ezen dolgozunk.

2011. március 23., szerda

Rihanna kis hableányként a Vogue címlapján

Az áprilisi amerikai Vogue címlapsztárja Rihanna, aki vörös hajzuhatagával és a szexi ruhájában - ami egy Chanel darab, a 2011-es pre Fall kollekcióból - olyan, mintha a Disney rajzfilm kis hableánya lenne. A fotósorozat egy csodás tengerparton készült, a képeket Annie Leibovitz készítette. A világhírű popsztárnak még ez a hosszú piros haj is elképesztően jól áll. Szinte minden szín és fazon jól áll neki, már jócskán ki is próbált néhányat. A fotózást nagyon élvezte, és nagyon szexinek érezte magát. „Amikor a fotókat csináltuk, rájöttem, hogy szeretem a testem, még akkor is, ha nem tökéletes” – árulta el Rihanna a Vogue interjúban. Azt is megtudhattuk, hogy amikor összeállítja, hogy mit fog felvenni, mindig a legérdekesebb dolgokon gondolkozik, és ez az, ami izgalmassá teszi a divatot.
Az első képen egy Hervé Léger by Max Azria fürdőruhát visel egy Alexander Wang nyitott orrú cipővel. A továbbiakban egy félvállas Chloé ruhában, majd egy selyem Lanvin ruhában csodálhatjuk meg a különleges szépségű énekesnőt. 2011. március 22., kedd

Palvin Barbara - Az év modellje

Modellkarrierje 13 évesen elkezdődött, már akkor felfigyeltek szépségére. Még midig nagyon fiatal, 17 éves, de pályája rohamosan ível felfelé, Mihalik Enikő után újabb magyar topmodell született. Múlt héten vette át a Glamour Women of the Year gálán az év modellje díját.

Az elmúlt egy évben a divatvilág egyik legismertebb arcává vált, a legnagyobb topmodellek listáján ő is szerepel, jelenleg a 48. helyen áll a models.com szerint. A legnevesebb magazinok editorial anyagaiban szerepel, mint a Vogue, Harper’s Bazaar, Numéro, W magazine, Love, Jalouse, és a Teen Vogue. Talán eddigi legnagyobb sikere a Chanel Le Blanc termékcsalád kampánya, és ő a Stella McCartney for C&A kollekciójának is a modellje. A 2011-es tavasz-nyári szezonban ő lett a koreai SJ SJ márka arca. Legújabb sikere pedig a Tommy Hilfiger 2011-es tavaszi-nyári kampánya. De az áprilisi korai Harper's Bazaar és a koreai Vogue girl címlapjáról fog ránk mosolyogni.

Csináltam egy összeállítást azokból a fotóiból, amik szerintem a legjobbak:
2011. március 18., péntek

Glamour Women of the Year 2011 díjeső

Tegnap este került megrendezésre a várva várt Glamour Women of the Year díjátadó gála. Idén harmadik alkalommal gyűlt össze a divat és sztárvilág, hogy kiderüljön, ki volt az év divattervezője, modellje, színésznője, énekesnője, ki a legsármosabb pasi, és melyik sztárnak van a legszebb haja.
Az est műsorvezetője Rákóczi Feri volt, aki gondoskodott a jó hangulatról is. Először Az év hőesinek elnevezésű díj került átadásra, melyet a Glamour magazin főszerkesztője, Maróy Krisztina adott át a Multikultúra Egyesület számára.
Az év divattervezője Mojzes Dóra lett, aki Stella McCartney ruhában vette át a díjat.
 Sikerült egy közös képet is csinálnom a nyertessel

Az év műsorvezetőjévé Lilut választották meg az olvasók, aki duplán is nyerő volt, mivel Mojzes Dóra ruhában jelent meg tegnap a pink szőnyegen. 

Tóth Gabi a bemutatkozó kisfilmjében is elmondta, hogy ő meg szeretné ezt nyerni az idén, és kívánsága teljesült is, mivel ő lett az év énekesnője.
 Tóth Gabi extravagáns ruháját Forgó Diána Napsugár tervezte

A legjobb modellnek járó elismerést Zsidró Tamás mesterfodrász adta át Palvin Barbarának, aki élőben is lélegzetelállítóan csodaszép, és méltán érdemelte meg ezt a díjat, mivel egy év alatt betört a nemzetközi topmodellek névsorába. 
Barbi egy japán tervező, Junko Shimada ruhájában volt

Nem volt szerintem meglepetés, hogy a legsármosabb pasi, az X – Faktor sztárja, és a lányok kedvence Takács Nikolasz lett, akinek Vágó Feri műsorvezető még egy Grammy- díjat is kívánt. Nikolasz szerint, ő nem egy tipikus szépfiú, de van egy bizonyos kisugárzása, ami tetszik a nőknek. Természetesen az elengedhetetlen kiegészítő, a kalap sem hiányozhatott Nikolasz megjelenéséből, amelyet Erdei Ildikó Virág tervezett.

A legszebb hajú sztárnak Nikolasz „kolleganőjét”, az X – Faktorban feltűnt tehetséges énekesnőt Janicsák Vecát választották a Glamour olvasói. Veca amikor átvette a díjat beszéd helyett, csak rock&roll-osan megrázta a haját. Vágó Feri azzal bíztatta Vecát, hogy szerinte jövőre majd az év énekesnője díjat is elnyeri.

A legjobb színésznőnek járó díjat Náray Tamás divattervező adta át Gryllus Dorkának, aki szerintem az est egyik legcsinosabb sztárja volt. Manier ruhát viselt, és Vágó Réka cipővel és táskával.

Különdíjakat is kiosztottak az est folyamán, a Tchibo különdíját, a legkülönlegesebb énekesnő díját a bájos Harcsa Veronika kapta. A Triumph pedig a legnőiesebb sztárnak járó díjat adta át Szinetár Dórának, aki nagyon örült az elismerésnek.
A díjátadó után kezdődött a Triumph Shape Sensation Érzéki alakformáló kollekció bemutatója, melynek sztárvendég modellje Demmer Erika plus size modell volt. Majd az ünneplés, a nyerteseket megrohanó tv-sek, újságírók hada, és a hajnalig tartó buli következett. 

 Az összes díjazott a színpadon


A modell szekció, Axente Vanessa, Palvin Barbara és Fórizs Adina

Demmer Erika

2011. március 9., szerda

Kalapokat fel!

A tavaszi - nyári szezon egyik legdivatosabb kiegészítője a kalap. Amellett, hogy stílusossá válhat a megjelenésünk általa, a káros napsugaraktól is megvédhetjük az arcbőrünket. Van egy - két fazon, amelyik kimondott napellenzőként funkcionál.
A 2011-es tavaszi – nyári kollekciók közül sokaknál megtalálható a kalap, mindenféle fazonban, stílusban és színben. A Carolina Herrera kifutóján az elegánsabb magasított tetejű szalmakalapokat láthattuk világos és sötét színekben. A Hermés bemutatóján a lovagló kalap jellegű darabok voltak, néhány modell kezében még ostor is volt. A Ralp Lauren a Charlie Chaplin stílusú keménykalapot ajánlja a tavaszi – nyári szezonra. Kimondottan már nyári darabok a Dior tengerész stílusú fejfedője, a Marc Jacobs széles karimájú színes szalmakalapjai, amelyeket leginkább a strandra vehetünk fel. A Missoni kalapok, pedig érdekesebb fazonú és mintájú darabok az extrémebb stílus kedvelőinek.

2011. március 2., szerda

Glamour Women of the Year 2011 - A legjobb divattervező kategória

Magyarországon nagyon sok tehetséges tervező van, a Glamour Women of the Year  tervező jelöltjei közül mindannyian megállnák a helyüket a legnagyobb divathetek kifutóin is. Az én kedvencem Abodi Dóra. Ne feledjétek a március 17-én megrendezésre kerülő díjátadót élőben követhetitek nyomon a http://www.glamouronline.hu/ oldalon.

Íme a jelöltek:

Abodi Dóra

Abodi Dóra divattervező a budapesti MODART Francia Nemzetközi Művészet- és Divatiskolában végzett 2009-ben. Inspirálta a finom és kifinomult francia divat és a kimondottan elegáns és nőies részletek, az olaszok laza és izgalmas vonzódása a luxushoz. 2010-ben az Év Divattervezőjének választották. 2008-ban létrehozta első divatmárkáját, a Dora Abodit. 2009-ben a fiatal, független divattervezőket támogató Nolcha Fashion Week-en vett részt, ahol az idei tavaszi – nyári kollekcióját is bemutatta. Egyaránt szívesen tervez ruhákat, táskákat, cipőket, kalapokat, ékszereket, napszemüvegeket.


Mojzes Dóra

2008-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textil szakán, mint ruhatervező. Ruháit a művészi önkifejezés eszközének tekinti. A ruhákon kívül, szívesen foglalkozik kiegészítők tervezésével, kivitelezésével, a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában bőrdíszműves szakon végzett.


Szegedi Kata

2008-ban a Krea Művészeti Iskola ruhatervező szakán végzett. Képzőművészeti Szakközépiskolába járt bőr szakra. Saját stílusa van, mely könnyen felismerhető, szereti az elasztikus anyagokat, melyek változatos formák kialakítására adnak lehetőséget, illetve sokszor kísérletezik egészen új technikákkal.Tóth Bori

2002-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen, mint Textiltervező iparművész és Design Manager. Stílusára jellemző a klasszikus elegancia és a modern, urbánus formavilág izgalmas kombinációja. Ruháira jellemző, hogy a női alakot kiemelik, főként a derék és a váll részen.


Vágó Réka

A cipőkészítést a pozsonyi képzőművészeti Akadémián, a London College of Fashion cipőtervező kurzusán valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem-en tanulta. Tervezett kollekciót a Tisza Cipőnek, 2005-ben készítette el saját márkanevével az első kollekcióját. Majd 2006-tól táskákkal is bővült a kínálata.